Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για διόρθωση δηλώσεων στο Κτηματολόγιο – Ο δικηγόρος Γ. Αυγερινός για την κτηματογράφηση και τις μεταβιβάσεις ακινήτων στη χώρα μας
Για την παράταση που δόθηκε ως προς την ημερομηνία που μπορούν οι πολίτες να προχωρήσουν σε διόρθωση των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο, σε περιοχές της Εορδαίας, προκειμένου να τακτοποιήσουν οριστικά τις περιουσίες τους και να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, μίλησε στο web tv του “e-ptolemeos.gr” και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο δικηγόρος Γιάννης Αυγερινός.
Πρόκειται για τον Νόμο 4759 ο οποίος δίνει τη δυνατότητας παράταση προθεσμίας της διόρθωσης ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγράφων. Ένας νόμος, που όπως τόνισε ο κ. Αυγερινός ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου, δίνοντας μια παράταση δηλώσεων, με τελική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Πρόκειται για παράταση που δόθηκε μετά από πιέσεις, τονίζει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι θα είναι και η τελευταία: «Αυτό σημαίνει ότι δόθηκε μια παράταση για συγκεκριμένες περιοχές ανά την επικράτεια προκειμένου να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητα τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποια σφάλματα να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Η παράταση αυτή δόθηκε μετά από πολλές πιέσεις και θεωρώ ότι θα είναι και η τελευταία γιατί ήδη έχουν δοθεί πολλές».
Τι σημαίνει πρακτικά όμως η οριστική αυτή διευθέτηση για το Κτηματολόγιο; Ο ίδιος απαντάει: «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κλείσουν οι εγγραφές και είναι οριστικές και είναι σε κάποιο όνομα μετά αυτό μένει σε αυτό το όνομα ή αν ένα ακίνητο φαίνεται αγνώστου ιδιοκτήτη και παραμένει αγνώστου ιδιοκτήτη μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών περιέρχεται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου».
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι μετά μπορεί να γίνει δικαστική διεκδίκηση και να ζητάει κάποιος την αξία του ακινήτου που έχει χάσει ή την αυτούσια απόδοση του αλλά αυτές είναι δύσκολες διαδικασίες οι οποίες είναι καλό κανείς να μη φτάσει σε αυτό το σημείο. Για αυτό και οι δικηγόροι συνιστούν σε όλους όσους έχουν και την παραμικρή αμφιβολία ότι το ακίνητο τους δεν είναι τακτοποιημένο να το ελέγξουν με τη βοήθεια δικηγόρων και να δουν τι ακριβώς γίνεται.
Για την πρώτη κατηγορία λαθών, δηλαδή να μην είναι το ακίνητο στο σωστό ιδιοκτήτη, αλλά στους προγόνους κάποιου ο ίδιος απαντάει πως αυτό μπορεί να αφορά τα εξής: «Να μην έχει γίνει δήλωση από κάποιο ιδιοκτήτη ή να υπάρχει αντιδικία μεταξύ 2 ιδιοκτητών και κάποιος να θεωρεί ότι είναι στο όνομα του ενώ είναι σε άλλου», λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπως και να έχουν φύγει από τη ζωή οι ιδιοκτήτες που φαίνονται και για αυτό χρειάζεται έλεγχος.
Οι προθεσμίες ανά περιοχές
Η προθεσμία είναι πλέον 31 Δεκεμβρίου 2021 δηλαδή ένας χρόνος παράταση και αυτό θα γίνει σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια αλλά αυτές που ενδιαφέρουν την περιοχή είναι για την πόλη της Πτολεμαΐδας, ο Περδίκκας, ο Άγιος Χριστόφορος, ο Φιλώτας και η Λεβαία. Οι προθεσμίες και οι περιοχές είναι ανηρτημένες και στο ktimatologio.gr.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι επειδή η περιοχή μας ήταν από τις πρώτες που έγινε κτηματογράφηση, έγιναν λάθη που πρέπει να διορθωθούν: «υπήρξαν αρκετά λάθη που πολλά εξ΄ αυτών έχουν διορθωθεί από χρόνια και θεωρούσαμε ότι επειδή υπήρχαν ακίνητα που δεν είχαν διορθωθεί ζητήσαμε και θέλαμε τη παράταση και ήμαστε χαρούμενοι που δόθηκε και έτσι θα έχει ευκαιρία ο κόσμος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται στα ακίνητα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κτηματογράφηση – Μεταβιβάσεις ακινήτων και συμβόλαια στην Ελλάδα σήμερα
Αναφορικά με το πώς προχωράει η κτηματογράφηση στην Ελλάδα, κατά πόσο διευκολύνει τους πολίτες για τις περιουσίες τους και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στην Ελλάδα να μεταβιβάσεις ακίνητα και πως θα μπορέσουν οι διαδικασίες και τα συμβόλαια να γίνονται πιο σύντομα, ο κ. Αυγερινός απάντησε σχετικά: «Η κτηματογράφηση προχωράει αλλά αυτό γίνεται ανά περιοχές.
Για αυτό αν κάποιος έχει ένα ακίνητο σε μια περιοχή να δει σε τι στάδιο είναι αυτή για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Όλα αυτά συμβάλουν στην ταχεία αντιμετώπιση των ζητημάτων, την έκδοση των συμβολαίων, όταν ένα ακίνητο το διεκδικούν 2 άτομα η επίλυση να γίνεται πιο εύκολα και το Κτηματολόγιο όταν έχει μια εικόνα, δηλαδή να πατάς και να βλέπει τι ακίνητα έχει κάποιος από το να ψάχνεις το Υποθηκοφυλάκειο το παλιό. Για να ολοκληρωθεί εντελώς το Κτηματολόγιο θέλει ακόμα χρόνο γιατί υπάρχουν περιοχές δύσκολες όπως τα νησιά».
Προσέθεσε, δε, ότι η παράταση αυτή είναι πολύ σημαντική για την περιοχή της Εορδαίας, τονίζοντας ακόμη πως υπάρχει παράταση και για πολλές περιοχές στην Θεσσαλονίκη, όπως Πυλαία, Θέρμη, Καλαμαριά, Επιβάτες, Πανόραμα, μιας και πολλοί κάτοικοι από την περιοχή έχουν ιδιοκτησίες εκεί.